FIND DIT HAVEGREJ HER:

Køkkenhaven yder også i december

Gårsdagens høst fra køkkenhaven:
Rødbeder, bladbede og salat.
Det her vidste jeg ikke, da jeg startede som køkkenhavedyrker for 10 år siden: At man kan hente grøntsager i sin egen, danske køkkenhave i december måned. Der er ganske vist ikke frit valg på alle hylder, men med valg af de rigtige sorter, så kan man også i vinterhalvåret få glæde af at dyrke egne grøntsager. Jeg er (endnu) ikke udlært i den disciplin. Der sidder ganske givet andre og mere erfarne selvforsynere derude, som kan bidrage med flere tips end jeg, men jeg er allerede vildt begejstret over, at det overhovedet kan lade sig gøre.


Asiasalaten Green-in-snow klarer sig fint i vinterkulden.
I glasklokken vokser en lille håndfuld
Maravilla de Verano. 
Salat i december
I min decemberkøkkenhave kan man hente porrer (Blaugrüner), pastinak, peberrod, rødkål (sorten rodynda), bladbede (rhubarb chard), salat (ikke i store mængder, men dog alligevel. To sorter: asiasalaten Green-In-Snow og bataviasalaten Maravilla de Verano). Jeg er løbet tør for løg, gulerødder og kartofler, men i princippet kunne jeg godt have haft en kasse af hver i kælderen. Det er jo een af de ting, som er svære at lære: Hvor meget skal der sås af hver sort?

Salaten såede jeg sidst i september, men for det fulde udbytte skulle jeg have sået 3-4 uger før. Green-in-snow har små blade, lidt større end rucola, så der skal en del til at fylde salatskålen. Jeg synes nu den største værdi ligger i at kunne høste en håndfuld til en sandwich.

Test af rødbedesuppe fra havebladet.
Farverig blanding i suppegryden: Kartofler,
løg, to slags rødbeder og gulerødder.
I aftes satte jeg mig for at teste en dejligt udseende rødbedesuppe, som jeg havde set opskriften på i denne måneds haveblad: Haven.

Jeg kan kort opsummere min succes med et citat fra min datter: "Det er det bedste mad, du nogensinde har lavet, mor!" Jeg ved så ikke, om det siger mest om suppen eller om mig:-)
Suppen gør så afgjort brug af årstidens grøntsager og er nem at lave. Vær opmærksom på, at der skal en del salt i for at give modspil til rødbedernes meget søde smag.
Jeg lavede suppen med to slags rødbeder: Chioggia (den stribede) og Forona. (den mørke, aflange). Det giver en fantastisk farve; nærmest mørk pink.

Opskrift:
Find havebladet frem eller følge min løselige opskrift:
Løg, gulerødder, kartofler, rødbeder (ca. dobbelt op i forhold til hver af de øvrige ingredienser) i tern svitses i olivenolie. Der tilsættes koriander og lidt chili. Herefter koges grøntsagerne i en fond i minimum 30 minutter. Herefter blendes hele molevitten med stavblenderen og smages til med salt og peber. (ret meget)
Den færdige suppe med cremefraiche.
Det grønne drys må I tænke jer til:-)
I Havens opskrift er der også en peberrodscreme til, men den sprang jeg over, fordi jeg faktisk glemte at tage peberrod med ind fra haven:-)

Alle nævnte grøntsagssorter kan købes i min webshop: minlandhave.dk fra januar.Kommentarer

 1. Jeg troede først at det var en gryde bolcher du viste. Ikke fordi jeg er specielt interesseret i bolcher, men hvor er det bare flot med de farver.
  Jeg er bare så enig med dig i at det er super dejligt at hente egne grønsager ind fra haven, også om vinteren.

  SvarSlet
 2. Hvor er det dejligt for dig med din køkkenhave. Det lyder skønt, at kunne høste hele året.
  Det har jo været min drøm i mange år. Nu har jeg endelig fået muligheden efter jeg er flyttet. En del af vores have skal laves til køkkenhave, med højbede og frugttræer. Uha, jeg glæder mig til foråret.
  Ha ha jeg troede altså også det var bolcher der var i den gryde :-D Skønt ser det ud, med alle de farver. Og den suppe lyder altså også lækker.
  Ha´en dejlig aften.
  Julehilsner fra Marianne i Hvam.

  SvarSlet
 3. Hvor sjovt, at I tænker på bolcher:-) Måske burde jeg have valgt den langt mere fængende overskrift: Bolchesuppe!

  Tillykke til Marianne med den kommende køkkenhave. Lyder skønt med højbede og frugttræer. Begge dele ønsker jeg mig også.

  SvarSlet
 4. Jeg troede faktisk også, at det var en gryde med bolcher, selvom jeg dog er vant til både stribede og gule rødbeder ;-)

  Det er bare lækkert, at man kan hente så meget i køkkenhaven på denne årstid. Jeg nyder det virkelig meget og håber IKKE på sne i år ;-)

  Rigtig god jul.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg