Den helt store tur
Tid til den store lugning: Endnu en trillebør er fyldt med ukrudt og haveaffald.
Ingen dyrker have uden at måtte luge. Nogle anser det som en sur pligt, mens andre har det godt med det meget synlige, resultatorienterede arbejde. Uanset hvordan man har det, så er lugning en væsentlig del af havens pleje og vedligehold.

Lugning er havens rengøring

Jeg har det med lugning ligesom rengøring. Det er godt stabilt arbejde, ikke særlig sjovt, men dejligt når det er gjort. En luget have nydes mere! Ligesom med rengøringen kan lugningen enten foregå ved, at man tager en lille smule dagligt - eller vente til det bliver nødvendigt med hovedrengøring. Jeg er en af dem, som foretrækker det første, men af flere årsager ofte ender med det sidste.

I den sidste tid har jeg taget den helt store tur i haven. Trillebørfuld efter trillebørfuld af ukrudt og visne afgrøder er blevet kørt ud af haven. August og september er vilde måneder, forstået rent vækstmæssigt. Planterne sætter ind med alle kræfter for at nå at sætte frø inden vinteren. Køkkenhaven lukker til og pludselig bliver ukrudtet uregerligt. Ud af det blå kommer der halvmeterhøjt ukrudt til syne over alt. Derfor er det godt med en alvorlig oprydning nu.

Tag frø nu.

Det er en passende tid at tage frø af afblomstrede sommerblomster. Herefter kan man fjerne planterne for at undgå, at der næste år er selvsåede blomster overalt. Måske er der spinat, salat og bladbede, som er groet i stok, rådne kålplanter og visnet skærmdild, som trænger til at blive fjernet. Det giver lidt lys og luft til de øvrige afgrøder, som har en længere vækstsæson.

Derudover er det hjælp til selvhjælp at tage en god lugetur nu. Efteråret sætter ind og snart vinteren. (sorry, men sådan er det) Det er skønt at kunne gå vinteren i møde med en nogenlunde ryddet køkkenhave. Det bliver så meget nemmere at klargøre køkkenhaven til foråret.

Plage nummer 1: "Gåsetarm" eller "fuglegræs".
Plage nr. 2  - uidentificeret. Bud modtages gerne.

Kommentarer

Tilføj en kommentar

Populære indlæg

BESØG ZINKBAKKEN