Sådan dyrker du tomater - en guide for begyndere #3

Dette indlæg er tredje del af serien: Sådan dyrker du tomater - en guide for begyndere.

Har du læst de tidligere indlæg?
Læs del 1 her.
Læs del 2 her.

Tomaterne dannes

Tomatplanterne begynder ret hurtigt at sætte blomster efter udplantning, og ret hurtigt derefter vil du kunne se små grønne tomatfrugter dannes i blomstens kerne. Jo flere blomster, desto flere tomater kommer der. Ikke alle blomster bliver til frugt.
Tomaterne vil dannes i tætte klaser, hvis planten ellers får lys og næring nok. Efterhånden vokser de grønne tomater sig store og i juli måned (afhængig af sorten) vil du kunne høste dine første modne tomater fra eget drivhus.

Tomaterne hænger i klaser og er klar til at plukke. Bladene krøller - hvilket kan skyldes for store temperaturforskelle.

Høst i drivhuset 

August er den store tomathøst-måned. Glæd dig, for de dufter og smager så meget bedre end supermarkedernes duftforladte udgaver. Måske får du flere tomater, end du kan spise. Så er det heldigvis ret nemt at gemme tomaterne til senere brug. Du kan f.eks. lave dine egne hakkede/flåede tomater og fryse dem ned - eller sætte dem på glas. Det vil du virkelig blive glad for til vinter!


En trillebørfuld med dejlige grøntsager fra både min køkkenhave og drivhus.

Sygdomme og problemer

Du vil helt sikkert komme til at høste tomater - men udbyttet kan desværre påvirkes af diverse sygdomme og problemer. Jeg har haft drivhus i mange år og er aldrig nogensinde kommet igennem en sæson uden nogen af de nedenstående problemer. Jeg har heller aldrig oplevet, at jeg ikke har høstet tomater. Så fortvivl ikke, hvis du oplever sygdomme eller andre trivselsproblemer. De er svære at undgå. Her er nogle af de mest almindelige:


Revnede tomater

Hvis tomaterne revner skyldes det som regel, at enten temperaturforskellene er for store - eller forskellen i luftfugtigheden er for stor. I begge tilfælde skal du forsøge at skabe mere stabile forhold. F.eks. ved at åbne alle døre og vinduer i drivhuset om dagen, så der ikke bliver alt for varmt - og måske lukke om natten, så der ikke bliver alt for koldt. Men spis blot tomaterne, selv om de revner. Revnerne er ikke tegn på sygdom; det er højst lidt irriterende.

Bladene krøller

Jeg ser næsten altid krøllede blade på mine tomatplanter, hvilket er et tegn på, at planten er anstrengt. Men der er ikke tale om sygdom; det er snarere et tegn på manglende trivsel. Hos mig skyldes det for store temperaturudsving. Jeg har problemer med at lufte tilstrækkeligt ud, hvilket skyldes at mit drivhus ikke har vinduer nok. Hvis planternes blade krøller og samtidig er mørkegrønne, er det fordi du gøder for meget.


Tomaterne er sorte i bunden (Griffelråd)

Griffelråd ses i bunden af tomaterne, som en mørk plamage.
Ind imellem kan der ske det, at frugterne udvikler en sort/brun ring i bunden. Dette fænomen kaldes griffelråd og i mange år har man ment, at det skyldtes calciummangel. I de senere år har forskningen dog peget på, at griffelråd skabes af ubalancer i det hele taget - eller sagt med andre ord: Stress. Der er ikke nogen behandling af griffelråd. Dog smitter det ikke, så du må bare plukke de skadede frugter af - måske endda fjerne planten - og sætte din lid til, at de andre planter giver tomater nok.
Du skal undgå griffelråd ved at plante og gøde stabilt - og undgå store temperaturudsving - og undgå at plante dine tomater i drivhuset for tidligt.
Griffelråd ses mest ved store bøftomater. Du kan ikke spise tomater med griffelråd. Ud med dem.


Skimmel

Tomatplanten hører til natskyggefamilien, som bla. også dækker over kartoffelplanten. Denne plantefamilie kan let få skimmel - som er en bred betegnelse for en række af svampesygdomme. Det vi normalt kalder kartoffelskimmel - og som altså også kan ramme tomater - skyldes svampen Phytophora infestans. Hvis det sker, må du hurtigst muligt fjerne det angrebne område. Denne type skimmel smitter lynhurtigt og kan kendes på gule, visne planter i løbet af ingen tid.
Sidst på sæsonen er det højst sandsynligt, at du vil opleve gråskimmel på dine planter. Det er næsten uundgåeligt og viser sig også i form af visne, gule blade og måske grålige plamager og rådne områder. Fjern det efterhånden, som det dukker op og prøv at hold det nede. Men i september vil du se det mere og mere. Pluk evt. de sidste tomater - også de grønne - og tag dem med ind i vindueskarmen og sæt dem til tvangsmodning.

Fjern de skimlede planter og gør drivhuset rent, så du ikke efterlader svampesporer i drivhuset.

Kommentarer

Populære opslag

BESØG ZINKBAKKEN