Sådan dyrker du tomater! En guide til begyndere #1

Drivhus er lig med tomater. Tomaterne har royal status i drivhuset og er den primære afgrøde hos mig og mange andre danske drivhusejere. Her får du mine bedste tip til tomatdyrkning. Indlægget er især relevant for dig, der er ny drivhusejer og gerne vil i gang med at dyrke egne tomater.

Tomater er både nemme - og svære. De er nemme, fordi du næsten ikke kan undgå at få tomater - og svære, fordi der kan komme meget på tværs som gør, at du ikke får et fuldt udbytte.
Friske grøntsager fra drivhuset. Smagen er i top. Klimabelastningen i bund.

Spir tomaterne selv - og få sjovere tomater

Tomater sås i marts indendøre. Hvis man ikke når det - kan planterne selvfølgelig købes - men det sjoveste er at så dem selv. Især fordi man så får indflydelse på, hvilke sorter man skal have. I butikkerne er der slet ikke samme udvalg. Hvis du køber tomatfrø, får du et væld af sorter og dermed farver, størrelse og smage at vælge imellem. Vælg sjove farver, størrelse - men tænk også på at få nogle gode, driftsikre røde madtomater, så det hele ikke bliver kulørt tag-selv-tomat-slik.

Du kan finde tomatfrø i supermarkedernes frøposestandere, men jeg vil anbefale dig at købe online, hvor udvalget er helt fantastisk.
Tjek f.eks. sortimentet af tomatfrø hos Plantetorvet eller hos det tyske biodynamiske frøfirma Bingenheimer.

Sådan gør du:

Du skal bruge potter (eller såbakker), en vandingsbakke og noget så- og priklejord. Udstyrsmæssigt behøver du ikke noget særligt. Der findes alle mulige fancy minidrivhus og tørvepotter. Alt det behøver du ikke investere i. Du kan nøjes med en bakke fra grøntsager du har købt i supermarkedet eller en aflagt plastpotte. Der skal bare være hul i bunden.
Når du sår tomater behøver du ikke noget særligt udstyr. Du kan genbruge gamle potter eller så i grøntsagsbakker fra supermarkedet, blot der er hul i bunden.

Fyld potterne eller såbakken med f.eks så- og priklemuld fra Champost. Det er ret vigtigt, at det er jord egnet til formålet. Du kan godt bruge andre jordtyper eller blande din egen - men det skal være næringsfattigt. Hvis du bruger mere næringsrigt jord, er der risiko for, at dine små spirer dør af de overvældende mængder næring. De kan ikke tåle det.

Se mit tip til at blande jord her.

Så 4-5 frø i hver potte og dæk let med jord. De skal sås med tilpas afstand, så du senere kan skille planterne ad uden at beskadige dem. Vand. Denne ene gang må du godt "vande fra oven" - dvs. hælde vand over jorden. Men derefter må du kun "vande fra neden", dvs. hælde vand ud i en bakke, hvori potterne er placeret. Så suger jorden selv det vand op, den skal bruge. Dette gør du for at undgå, at der dannes mug og fugt på jordoverfladen. Det kan tage livet af de små planter.



Vand altid planterne nedefra. Lad potten stå i en vandingsbakke, så planten selv kan suge vand op.
Jeg er selv stor fan af zinkbakker som vandingsbakker. De holder i årevis og er fuldstændig tætte. De kan bruges ude og inde til alle mulige formål.
Se zinkbakker her


Husk små skilte

Og så det allervigtigste: Sæt et lille skilt i hver potte med sortsnavnet. Du tror, du kan huske det. Men det kan du ikke!

Når de spirer

Tomatfrø spirer efter ca. en uge. De skal starte indendøre på et køligt (16-18 grader) og meget lyst sted. Det optimale er en lidt kølig (men opvarmet) udestue. Desværre er det bedste sted hos mig under et skråvindue på mit kontor. Der er lidt for varmt, så mine tomatspirer bliver hurtigt lyse og ranglede. Men der skal nok komme tomater alligevel. Nogle gange spirer tomaterne, men kan ikke finde ud af at kaste frøet af bladene. Så må du være fødselshjælper og duppe frøet med lidt vand og derefter lirke frøet forsigtigt af.
Tomatfrøene spirer efter ca. en uge. Her er spirerne få dage gamle og strækker sig efter lyset. Selv om de bliver lidt ranglede, skal der nok blive gode tomater alligevel.

1. prikling

Når de små tomatplanter har sat sit første sæt af blivende blade (blad nr. 3 og 4), er det tid til at prikle om første gang. Det gør man for at sikre, at tomaterne hele tiden er i god vækst. Hvis man undlader at prikle, går planterne i stå, fordi de mangler næring. Det betyder, at dine planter vokser langsommere og dårligere - og i sidste ende får du en dårligere plante med dårligere udbytte. DERFOR: Slå dovenskaben til side og brug fem minutter på at prikle dine tomatplanter om.

Hvis dine tomatplanter allerede nu er blevet meget lange og ranglede, kan du roligt plante den lidt dybere, når du prikler om.

Den spæde tomatplante er klar til at prikle om, når den har et sæt blivende blade. Du kan kende de blivende blade på, at de er mere takkede end kimbladene, som er helt glatte og aflange.


Du skiller de små planter af ved at dele jorden. Sæt nu en tomatplante i hver sin lille potte med jord og stop let til omkring planten. Du skal stadig bruge så- og priklejord. Vand fra bunden.

2. prikling

Når planten er blevet pænt stor (det er en vurderingssag) - men ca. 15 cm. høj - prikler du om anden gang til en endnu større potte. Du bruger stadig så- og priklejord.

Når planterne er store nok - og temperaturen er rigtig i dit drivhus, kan du plante dem ud.

Det kan du læse mere om i: Sådan dyrker du tomater - en guide til begyndere #2
Her kan du også læse om udplantning, vanding, gødning og opbinding.

Kommentarer

Populære opslag

BESØG ZINKBAKKEN